top of page

... Functie elders?

Als je de berichten in de media mag geloven dan overweegt een kwart tot maar liefst twee-derde van de werkenden binnen afzienbare tijd een switch te maken naar een meer zinvolle functie elders. De krapte op de arbeidsmarkt biedt mooie kansen om je te verbeteren. Anderzijds zorgt het hybride werken voor vermindering van de sociale en emotionele binding met collega’s en werkgever, zo blijkt uit onderzoek.

De rol van de manager is hierbij van doorslaggevende betekenis, blijkt ook telkens weer uit onderzoek. Stimuleren en waarderen als het goed gaat, en motiveren of aanjagen wanneer het even tegenzit zijn belangrijk. Een tijd van grote onzekerheden verlangt van leiders het tonen van moed en geven van richting. Verval daarbij niet in strakke richtlijnen of al te vaste ankerpunten en controle en combineer de richting met het geven van vertrouwen en vrijheid. Aandacht voor het welbevinden en de ontwikkeling van medewerkers, individueel en als team, is eveneens van groot belang. Zowel voor de verbondenheid met elkaar en de organisatie als voor het bieden van perspectief aan medewerkers.

Neem de tijd, luister aandachtig en stel samen de betekenis en de richting vast. Vertraag door stil te staan bij de vraag en de behoefte, in plaats van al te snel te denken in termen van oplossingen. Biedt reflectiemomenten in de vorm van een ontwikkel assessment of intervisie. Ben daarmee op tijd, nog voordat de medewerker een ‘functie elders’ gaat overwegen. En sta open voor verrassende ideeën die ervoor gaan zorgen dat medewerkers zich betrokken blijven voelen bij de organisatie.21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page